A Borz


A borz és a vadmacska békésen osztozkodhatnak vadászterületükön, hiszen különböző zsákmányra vadásznak. A vadmacska szívesen fog egy-egy cickányt, a borz ezzel szemben a csigára és a gyepi békára vetett szemet.

A borznak tulajdonképpen nincs ellensége, csak az embertől kell óvakodnia. Így hát nem is bújik el, fekete-fehér bundájában bátran sétálgat. Éles karmaival még a kutyákat is elrettenti!

A borz - jó szimatú vadász

A borz napközben nagyon ritkán bújik ki tágas földalatti üregéből. Megvárja, míg leszáll az éj, és végigjárja zsákmányszerző területét. Jó szimata segítségével szerzi táplálékát. Szereti a gyümölcsöt és a növényi táplálékot, de rovarokból és kukacokból is jókora mennyiséget kebelez be.
Karmaival felássa a földet, és hosszú orrával feltúrja az avart, így szerzi zsákmányát. Nem válogatós, mindent felfal, ami az útjába kerül.

A darazsak dühösek, hiszen felforgatta a fészküket, és felfalt mindent, amit ott talált. Szerencsére hosszú szőrű, durva bundája megvédi a mérges támadásoktól.

Három hónapos koruktól kezdve a borzkölykök mamájukkal tartanak kirándulásain. Figyelmesen követik, és megpróbálják utánozni anyjuk mozdulatait.
Először leásnak a földbe, majd feltúrják az avart és felfordítják a köveket.
Hamar megtanulják, hogy így juthatnak finom rovarcsemegéhez.

Nagysága:
testhossza 60-80 cm,
farok hossza 20 cm,
magassága 30 cm.

Testsúlya
10-20 kg

Várható életkora: 15 év

Kölykök száma

vemhességenként: 3-5

Vemhesség ideje: 

7-8 hónap

Tápláléka: 
gyümölcsök, növények, férgek, csigák, kígyók, apró emlősök, tojások, madarak

Élőhelye:
lombhullató és örökzöld erdők, síkságtól 2000 méteres tengerszint feletti magasságig

Elterjedése:
Európa, Közel-Kelet, Közép-Ázsiától Japánig


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Havas tájak - Képguru.hu