A BÍBIC


Kitavaszodott, és kezdenek visszatérni délről az első vándormadarak.
Köztük érkeznek a bíbicek is.


A bíbic suhogó szárnycsapásokkal repül el a tó felett.
A sötétedésre vár, mert szívesebben indul éjszaka táplálékszerző útra. Ilyenkor zavartalanabbul kutakodhat az iszapos tóparton. Közben lehajtott fejjel hallgatózik, nem mozdul-e valami a földön. Hegyes csőrével szaporán csippent és szurkál bele az iszapba.
Így többnyire sikerül is felfedeznie egy kis csigát vagy kövér gilisztát.


Röviddel visszaérkezésük után a bíbicpárok a sűrű fűben építik meg fészküket. Mialatt a tojó a körte formájú tojásokon ül, a hím szokásos éjjeli sétájára indul, vagy fordítva.


Amikor a kis bíbicek végre kibújnak a tojásból, apának és anyának egyszerre kell táplálék után néznie gyermekeik számára, még napközben is.


A bíbicfiókákat ezalatt magukra hagyják a fűben, amely jól elrejti őket. Ám a fiókák már röviddel születésük után tudnak menni, és néha kimerészkednek a fészekből.


Nagyság: 
30 cm
Súly: 
200 g
Szárnyköz: 
70 cm
Táplálék: 
kis csigák, giliszták, rovarok
Élettartam: 
20 év

Forrás:
Susanne Riha - Láttál-e már télen medvét? című könyve

Fotók:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon