A MEZEI CICKÁNY


Valami zörög az őszi avarban. Cickánymama ballag csemetéivel a mező szélén. Mindegyik kis cickány az előtte haladó farkát fogja. Félnek ugyanis, mert előző este egy gyöngybagoly került avarfészkük közelébe.
Ezért ma sötétedéskor új szállás után néznek. Minden bokorba, minden avarkupac alá bemásznak, közben kihúznak néhány gilisztát a földből, és fognak egy csigát is.


Végre talált rejtekhelyet cickánymama népes családjának: egy üres hörcsögjáratot a mező szélén. Most a sötétségben kivezeti kicsinyeit az erdőből.
A kis cickányok még aprók, de már ugyanazt a szürkésbarna bundát viselik, mint az anyjuk. A hasuk szintén ugyanolyan fehér, mint az övé, és a farkukat is gyér szőrzet borítja.
A cickányok születésük után teljesen csupaszok, és tizenegy napig vakok.


A fészekben fekszenek, ahol anyjuk szoptatja őket.
Lassan beköszönt a tél, és a kis cickányok nemsokára olyan nagyok lesznek, mint a mamájuk.


Nagyság: 
7 cm
Súly: 
10 g
Táplálék: 
rovarok, lárvák, giliszták, csigák, napraforgómag
Élettartam: 
2 év

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon