Fenyvesben élő keresztcsőrű madár


Beállt a tél, a fák elveszítették lombkoronájukat, de a tűlevelű fák tobozaiban megértek a magok.
A fenyőerdőbe egy egész csapat keresztcsőrű madár fészkelte be magát.
A keresztcsőrű madár a fenyőfák magjaival táplálkozik. Kiváló mászó, még a függőlegesen lecsüngő tobozokon is meg tudja magát tartani. 
Kereszt alakú csőrével feltöri a tobozban lévő magok héját, és így már meg tudja enni a magot.


Egy fenyő ágai alatt a zöld színű nőstény építi a fészkét mohából, zuzmóból és kis ágakból. Növényszálakkal és tollal béleli ki. Itt költi ki a három sötétvörös foltos tojást. Mialatt a tojó a fészekben a tojásokat melengeti, vigyázza, a hím hordja neki a magokat.


A kis keresztcsőrű madár kezdetben sötétszürke, és egyenes a csőre, de gyorsan megváltozik. először a felső tollazata zöldes barnává, hasa pedig csíkossá válik, aztán a csőre kezd el lassan görbülni. A tél végéig a kis keresztcsőrű ezt a ruháját is leveti, és vagy zöldes tollazatú lesz, mint az anya, vagy világító piros, mint az apa.



Nagyság: 
16,5 cm
Súly: 
150 g
Táplálék: 
fenyőmagok, fenyőtobozok
Élettartam: 
kb. 8 év

Felhasznált irodalom: Susanne Riha - Láttál-e már télen medvét? könyve

Keresztcsőrű (Loxia curvirostra)



A keresztcsőrű, más néven kis keresztcsőrű (Loxia curvirostra) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása:
Európa, Ázsia és Észak-Amerika területén honos. Lucfenyvesek, fenyő- és elegyes erdők lakója. Rövidtávú vonuló, telelni olyan vidékre vonul, ahol érő fenyőmagvakat talál.

Alfajai:
Loxia curvirostra curvirostra, Loxia curvirostra bendirei, Loxia curvirostra benti, Loxia curvirostra grinnelli, Loxia curvirostra minor, Loxia curvirostra pusilla, Loxia curvirostra sitkensis, Loxia curvirostra stricklandi

Megjelenése:
Hossza 16-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 27-31 centiméter, testtömege 35-50 gramm. A hím téglavörös, a tojó olajzöld, farkcsíkja sárga. Nevét jellegzetesen keresztbe álló csőréről kapta, ami az étkezésében játszik szerepet.



Életmódja:
Kisebb-nagyobb csapatban a fákon keresgéli magokból és rügyekből álló táplálékát. Specializálódott csőrével szétfeszíti a tobozokat és elszarusodott nyelvével kiszemezgeti a magokat.

Szaporodása:
Bármely évszakban költhet, a legjellemzőbb időszak március. Fészkét a fára építi, gallyak, fűszálak felhasználásával, és mohával béleli ki. Fészekalja 3-4 tojásból áll, melyen a tojó költ 13-14 napig és a hím eteti őket. A szülők a fiókákat addig táplálják, míg a csőrük nem erősödik meg annyira, hogy a toboz pikkelyeit önállóan is szét tudják nyitni.

Kárpát-medencei előfordulás:
Magyarországon kis számban, de rendszeresen fészkel, általában februárban.

Védettség:
A széles körben elterjed faj a Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint jó kilátásokkal rendelkezik. Az európai állomány stabilnak mondható, Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 10.000 forint.Természetes antibiotikumok
Forrás: allatvilagunk.hu





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Havas tájak - Képguru.hu