TŐKÉS RÉCE(VADKACSA)


Beköszöntött az ősz. A két vadkacsa elszakíthatatlan egymástól. Egymás mellett úsznak, együtt repülnek, és télen együtt költöznek el a befagyott tóról. 


A gácsér a következő tavasszal elhagyja a tojót. A tojó aztán a tóparton kibélel egy gödröt a pihetollaival és puha nádszálakkal. Ebbe a fészekbe rakja le tojásait, és kezdi el kikölteni őket. Csak táplálékszerzéskor hagyja el a fészkét, addig is meleg tollakkal fedi be a tojásait.


Március közepén a kiskacsák feltörik a tojáshéjat. Ide-oda mozgolódnak a tojó alatt, hogy puha pihetollazatukat a mama mirigyeiben termelt váladék jól átjárja. Csak ekkor lesznek "vízhatlanok" a kicsik, és a mama kiviheti őket a tóra.

A tojónak nagyon kell vigyáznia a kiskacsákra. Valahányszor nagyobb madár repül el a tó felett, a mama felemeli a fejét, és hangosan hápog, mert a nagy madár akár ragadozó is lehet. A kicsik rögtön megértik, hogy veszély közeledik és lebuknak a víz alá.


Őszre már felnőttek a kiskacsák. Kettő közülük ugyanolyan barna pettyes tollazatot visel, mint a tojó. A másik kettő pedig olyan színes, mint a gácsér.

Nagysága: 
60 cm
Súly: 
1 kg
Táplálék: 
búzaszemek, friss hajtások rügyek, 
fűszálak, giliszták, szúnyoglárvák, csigák
Élettartam: 
10 év

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon