2011. november 17., csütörtök

A FECSKEFARKÚ PILLANGÓ


Forró nyár van, és sok állat elrejtőzött napközben a nagy meleg elől. A réten azonban a fűszálak és vadvirágok között két pillangó bújik elő a bábburokból. A két fecskefarkú lepke tavasszal még két fekete hernyó volt. A murokrépa gyökerével táplálkoztak, közben egyre nőttek, és a külsejük is megváltozott.


Aztán zöld-fekete csíkosak lettek, és minden fekete gyűrűn piros pontok ékeskedtek. Ellenségeiket a fejük végén lévő két piros szarvval riasztották el. Egy nap aztán a hernyók egy-egy fonállal valamelyik virág szárára "kötötték" magukat, és bebábozódtak.
Két hét elteltével feltörik a bábburok és egy fekete-sárga pillangó mászik ki belőle.


A fecskefarkú lepke lassan kiteregeti és megszárogatja a szárnyait, majd egyre gyorsabban mozgatja őket le-föl, és egyszer csak felröppen. Míg virágról virágra száll, a pintyek és cinegék kíváncsian billegetik a fejüket. 


Még az ősz beállta előtt előbújnak a fecskefarkú pillangó új hernyói. Ez a nemzedék bábként vészeli át a telet, hogy tavasszal újabb fekete-sárga lepkék repülhessenek ki.

Fecskefarkú- és Kardos Lepke

Nagysága: 
3,5 cm
Szárnyköz: 
6 cm
Táplálék
virágnektár
Élettartam: 
(hernyótól a lepkéig) 6 hónapNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

RÓZSÁK

Egy kis szín kavalkáddal köszöntelek benneteket, hosszú hallgatás után! A képeket a kepguru.hu oldalról hoztam nektek! Fogadjátok szer...