2011. augusztus 6., szombat

A HIÚZ


Szép teliholdas este van, amikor a hiúzmama fiával a környéken csatangol. Hangtalanul lopakodnak kövek és gallyak között, majd fölmásznak egy lapos sziklatömbre, és a sötétséget kémlelik.
A hiúzmama bundáját sok kis sötét folt tarkítja, hegyes füle végén fekete szőrpamacs díszeleg, és rövid farka vége is fekete.


A hiúz veszélyes ragadozó nagymacska, zsákmányát akár 100 m-ről is be tudja cserkészni.
A kis hiúz majdnem úgy fest, mint egy házi macska kölyke, és olyan játékosan is viselkedik.Hiúzmama alig feküdt le egy kicsit és csukta be a szemét, a kicsi máris felfedező útra indul. Újra és újra körbeszaglássza a nagy fát, mígnem hirtelen megmerevedik. Egy egér! a kis hiúz ügyesen oson közelebb, és néhány másodperc múlva már meg is ragadja az egeret.Közben lassan kivilágosodott, és a mama is fölkelt. A kis hiúz most már szófogadóan poroszkál anyja után. De hát hová mennek egyáltalán? Csak nem a folyó másik oldalára? A kis hiúz hátán felborzolódik a bunda, de a mama már a vízben van és úszik.

Kárpáti hiúz
Nagyság: 1,20 m
Súly: 20 kg
Táplálék
őzgidák, nyulak, kisebb emlősállatok, madarak
Élettartam: kb. 17 évNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

RÓZSÁK

Egy kis szín kavalkáddal köszöntelek benneteket, hosszú hallgatás után! A képeket a kepguru.hu oldalról hoztam nektek! Fogadjátok szer...